BASTA bezorgt eenzame ouderen ‘een heerlijke dag’

Datum:
BASTA bezorgt eenzame ouderen ‘een heerlijke dag’

‘Het was een heerlijke dag,’ liet mevrouw Rimi weten na de rondleiding in de Hermitage in Amsterdam. Mevrouw Rimi is één van de 16 bewoners van Cordaan, vestiging Amsterdam-West, die vrijdag 22 november mee ging op het uitje naar de Hermitage.

Maar liefst 12 medewerkers van Ymere hadden zich aangemeld om deze dag op stap te gaan met ouderen met dementie en mensen met een verstandelijke beperking. Daarnaast waren er vrijwilligers aanwezig van woningcorporatie De Alliantie en IBM. Doel van de dag was om mensen die één-op-één begeleiding nodig hebben een dagje uit te bieden en gezellig samen te zijn. Mevrouw Rimi bij aanvang van de rondleiding tegen haar begeleider: ‘Wat gezellig, zo eventjes samen op stap. En wat lief dat u dat wilt doen.’

Kunst en geschiedenis
De Hermitage bleek een goede keuze. De groep werd in tweeën gedeeld en per groep vertelde een gids over de achtergrond van de kunstwerken. De schilderijen van Gauguin, Bonnard en Denis spraken duidelijk tot de verbeelding, want er werd door onze gasten onderling veelvuldig ‘Knap hè?’ en ‘Mooi hè’ uitgewisseld. De rondleiding ging ook langs de historie van de Hermitage, dat ooit onder de naam ‘Amstelhof’ een tehuis was voor 400 oudere vrouwen. Na de rondleiding stond er appeltaart, koffie en thee klaar en werd er nog flink nagepraat.

Mooi en dankbaar werk
Het was hard werken geblazen voor de vrijwilligers. Voor sommige gasten was het bijvoorbeeld vermoeiend of vergaten ze tijdens de dag waarom ze in de Hermitage waren. De vrijwilligers waren vooraf goed geïnformeerd en zorgden dat alle gasten een leuke tijd hadden en onderdeel van de groep uit bleven maken. Dat het mooi werk is, bleek wel bij het afscheid. Met name de ouderen drukte zijn of haar begeleider op het hart dat ze het leuk vonden om er even uit te zijn geweest.