BASTA-tafels op seminar leefbaarheid

Datum:
BASTA-tafels op seminar leefbaarheid

Op 18 juni organiseerden de zes Amsterdamse corporaties een seminar over leefbaarheid. In buurtcentrum de Rietwijker in Noord gingen 150 bewoners, corporatiemedewerkers, ambtenaren, politici, wijkondernemers en andere partners in gesprek over de vraag ‘Van wie is de buurt?’

Uiteindelijk draaide de dag om de vele bijzondere initiatieven en bevlogen professionals en bewoners, die actief zijn in de wijk. Hoe bouw je zo’n coalitie? Hoe betrek je bewoners? Hoe financier je je project? Wat is ieders rol? Er waren 16 workshops in 2 rondes.

Workshop BASTA-tafels
Een van de workshops ging over BASTA en werd gegeven door Hester Apeldoorn en Jan Voskamp. In de workshop werd het project BASTA-tafels verder aangescherpt.

BASTA-tafels, hoe werkt het?
Een aantal directieleden uit het bedrijfsleven, een aantal enthousiaste doeners uit het bedrijfsleven en een coördinator uit de wijk (iemand die verzoeken en projecten in de wijk verzamelt) gaan letterlijk met elkaar aan tafel om hulp te bieden aan mensen die in armoede leven. Die hulp kan bestaan uit materiaal (spullen, ruimtes), menskracht (handjes, kennis, kunde) en/of middelen (netwerk, geld). Verzoeken en projecten van maatschappelijke organisaties worden verzameld door de coördinator en voorgelegd aan de tafel. Ter plekke wordt bekeken welke hulpvraag op welke manier kan worden opgelost.

Planning Tafels
Inmiddels staan twee BASTA-tafels gepland voor september dit jaar. Zowel Ymere als Delta Lloyd zijn bezig met de voorbereiding van een tafel. De eerste tafel is in Nieuw-West op 10 september en de 2e tafel op 17 september in de Balistraat in Oost.