Wat is een BASTA-tafel?

Een BASTA-tafel wordt georganiseerd door een bij BASTA aangesloten bedrijf. De BASTA-tafel vindt plaats in een wijk waar relatief veel mensen wonen die onder de armoedegrens leven. Tafelgasten uit het bedrijfsleven kijken ter plekke welke hulp zij kunnen bieden aan lokale armoedebestrijdingsinitiatieven.

Werkwijze BASTA-tafel
Een aantal directieleden uit het bedrijfsleven, een aantal ‘doeners’ uit het bedrijfsleven en een coördinator uit de wijk (iemand die verzoeken en projecten in de wijk verzamelt), gaan letterlijk met elkaar aan tafel om te bepalen welke hulp zij kunnen bieden om armoede in die wijk aan te pakken. Verzoeken en projecten van maatschappelijke organisaties worden verzameld door de coördinator en voorgelegd aan de tafel.

Lokale projecten
Per tafelbijeenkomst leggen 4 tot 5 projecten uit de wijk hun hulpvraag  in een korte pitch voor aan de tafelgasten. Voorbeelden zijn: budgetcoaches voor jongeren met schulden, taalmaatjes voor allochtone vrouwen of hulp bij het enthousiasmeren van winkeliers om een jongere een stageplek aan te bieden.Ter plekke wordt bekeken welke hulpvraag op welke manier kan worden opgelost. Die hulp kan bestaan uit materiaal (spullen, ruimtes), menskracht (handjes, kennis, kunde) en middelen (netwerk, geld).

Tafelgasten
Aan een BASTA-tafel worden genodigd:

– Directieleden (management & directie) uit de bedrijven die aangesloten zijn bij BASTA. Zij brengen een groot netwerk met zich mee en zijn in staat middelen uit het eigen netwerk of eigen bedrijf beschikbaar te stellen.

– Doeners: enthousiaste talenten uit de BASTA-bedrijven; waar mogelijk uit hetzelfde bedrijf als dat van de directieleden. Zij hebben intern veel contacten. Ze zijn enthousiast, hebben de energie en de mogelijkheid om zaken op korte termijn op te pakken en tot een goed einde te brengen. Zij volgen de leads van hun directieleden op.

– De coördinator kent de wijk goed en weet wat daar speelt. Dit kan een medewerker van een van de woningcorporaties zijn, maatschappelijke dienstverlening of andere organisaties. De wijkcoördinator haalt de behoeften op het terrein van armoedebestrijding op uit de wijk en brengt deze aan tafel onder de aandacht. De coördinator leidt het gesprek en brengt in kaart wat de directieleden en talenten kunnen betekenen voor de hulpvragen van projecten uit de wijk.

Ambitie
BASTA heeft de ambitie om in 2014-2015 in ieder stadsdeel van Amsterdam concrete hulp te bieden aan gemiddeld vijf armoedebestrijdingsprojecten.

Meer weten?
Wil je meer weten over de BASTA-tafels, wil je een project aanmelden voor een BASTA-tafel, of als bedrijf meedoen aan BASTA? Neem dan contact op met BASTA.

BASTA-tafel Nieuw-West

BASTA-tafel Nieuw-West
15:30
Theehuis De Akermolen

Op woensdag 20 september zal de elfde BASTA-tafel plaatsvinden, voor de derde keer in Amsterdam Nieuw-West. De tafelgasten van die dag kijken dan welke bestaande initiatieven zij in die buurt kunnen versterken.  Elk armoedebestrijdingsproject doet een pitch van maximaal 1 minuut. De deelnemers aan tafel kijken hoe ze kunnen helpen. Die hulp kan bestaan uit materiaal (spullen, […]

lees meer ▶

BASTA-tafel in Noord

BASTA-tafel in Noord
15:00
Buurtwerkkamer Ons Koekoeksnest

Op woensdag 29 maart zal de tiende BASTA-tafel plaatsvinden, voor de tweede keer in Amsterdam-Noord.

lees meer ▶

BASTA-tafel in Zuidoost

BASTA-tafel in Zuidoost
15:30
Oma Ietje

Op woensdag 21 september zal de negende BASTA-tafel plaatsvinden, voor de tweede keer in Amsterdam Zuidoost.

lees meer ▶

BASTA-tafel Nieuw-West

BASTA-tafel Nieuw-West
15:30
Westside, Burgemeester de Vlughtlaan 125

Op woensdag 20 april zal de achtste BASTA-tafel plaatsvinden in Amsterdam Nieuw-West. De tafelgasten van die dag kijken dan welke bestaande initiatieven zij in die buurt kunnen versterken.  Elk project doet een pitch van maximaal 1 minuut. De deelnemers aan tafel kijken hoe ze kunnen helpen. Die hulp kan bestaan uit materiaal (spullen, ruimtes), menskracht (handen, kennis, kunde) en middelen […]

lees meer ▶

BASTA-tafel in West

BASTA-tafel in West
15:30
MOMA & Co, Bos en Lommerplantsoen 1

Op woensdag 7 december zal de zevende BASTA-tafel plaatsvinden in Amsterdam-West. Met deze tafel haalt BASTA haar ambitie om in alle 7 stadsdelen van Amsterdam BASTA-hulp te bieden.

lees meer ▶

BASTA-tafel in Centrum

BASTA-tafel in Centrum
16:30
nog niet bekend

Op donderdag 18 juni zal er een BASTA-tafel plaatsvinden in Amsterdam-Centrum. De tafelgasten van die dag kijken dan welke bestaande initiatieven in die buurt zij kunnen versterken.

lees meer ▶

BASTA-tafel in Noord

BASTA-tafel in Noord
18:00
Amsterdam-Noord

Op maandag 2 februari zal er een BASTA-tafel plaatsvinden in Amsterdam-Noord. De tafelgasten van die dag kijken dan welke bestaande initiatieven in die buurt zij kunnen versterken. Elk project doet een pitch van maximaal 1 minuut. De deelnemers aan tafel kijken hoe ze kunnen helpen. Die hulp kan bestaan uit materiaal (spullen, ruimtes), menskracht (handen, kennis, kunde) en middelen (netwerk, […]

lees meer ▶

BASTA-tafel in Zuidoost

BASTA-tafel in Zuidoost
10:51
Zuid-Oost

Op woensdag 3 december zal er een BASTA-tafel plaatsvinden in Zuidoost. De tafelgasten van die dag kijken dan welke bestaande initiatieven in die buurt zij kunnen versterken. Elk project doet een pitch van maximaal 1 minuut. De deelnemers aan tafel kijken hoe ze kunnen helpen. Die hulp kan bestaan uit materiaal (spullen, ruimtes), menskracht (handen, kennis, kunde) en […]

lees meer ▶

BASTA-tafel in Amsterdam-Oost

BASTA-tafel in Amsterdam-Oost
8:00
Amsterdam-Oost

Op woensdagmorgen 17 september vindt de tweede BASTA-tafel plaats in de Indische Buurt.

lees meer ▶

BASTA-tafel in Nieuw-West

BASTA-tafel in Nieuw-West
16:00
Nieuw-West

Op woensdagmiddag 10 september vindt de allereerste BASTA-tafel plaats in Nieuw-West.

lees meer ▶