Derde BASTA-tafel biedt lichtpuntjes in de duisternis

Datum:
Derde BASTA-tafel biedt lichtpuntjes in de duisternis


3 december, vier uur ‘s middags; het is al vroeg donker. Buiten waait een ijzige wind, maar binnen, in cultureel centrum NoLIMIT is het warm. Voor alle zeven projecten die tijdens deze derde BASTA-tafel pitchen, brengt de bijeenkomst lichtpuntjes in deze donkere tijd. De aanwezige directeuren uit het bedrijfsleven konden ook deze keer weer directe hulp bieden en daarnaast kon burgemeester Van der Laan een aantal projectleiders blijmaken.

Tafelgasten
Aan deze BASTA-tafel namen plaats: Eberhard van der Laan (burgemeester en coach Elftal tegen Armoede), Niek Hoek (Delta Lloyd), Eric van Kaam (Ymere), Casper Schouten (Kennedy van der Laan), Mirjam Breekelmans (Tempo Team) en Maurice Brederode (Edwin van der Sar Foundation). De bijeenkomst werd in goede banen geleid door gastvrouw Carmen Hogenelst, organisatieadviseur van Kansrijk Zuidoost. De ‘doeners’ die zorgen dat alle toezeggingen ook daadwerkelijk worden gerealiseerd, waren dit keer afkomstig van BASTA-partners Ymere, Tempo Team en Delta Lloyd.

Armoedebestrijding
In samenwerking met Kansrijk Zuidoost waren zeven projecten in Amsterdam Zuidoost geselecteerd. Deze projecten leveren ieder een bijdrage aan diverse aspecten van armoedebestrijding, zoals bestrijding van sociale armoede, bevordering van gezondheid, vergroten van arbeidsmogelijkheden of het verbeteren van de leefomgeving. Vertegenwoordigers konden hun hulpvraag kort toelichten. ProjectenDaarvoor kregen ze precies één minuut, waarna de tafelgasten tien minuten de tijd kregen om vragen over het project te stellen.

Goed georganiseerd
De burgemeester, die al had aangekondigd voor het einde weg te moeten, zei vooraf zijn geplande introductie liever op te geven, zodat er meer tijd was voor de projecten. Hij wilde nog wel even benadrukken dat de down-to-earth aanpak van de BASTA-tafels hem erg aansprak. De projectleiders waren van tevoren goed geïnstrueerd, zodat zij allen een korte, krachtige pitch hielden. Als zij zich door hun enthousiasme toch lieten verleiden om uit te wijden over hun project, greep de tafelleider in. Nadat een project zijn hulpvraag had voorgelegd, werd gekeken welke hulp de tafelgasten konden bieden: soms waren dat nuttige contacten, in andere gevallen konden ze concrete hulp bieden in de vorm van inzet of spullen.

Positieve energie
Hoewel het een intensieve sessie was, was iedereen na afloop opgewekt, gevoed door de positieve energie van de bijeenkomst. Voor Mirjam Breekelmans was het de eerste keer dat ze een BASTA-tafel bijwoonde: ‘Ik vind het een erg goed initiatief, op een leuke en doeltreffende manier uitgevoerd. Vaak verzanden dit soort dingen en blijft het bij loze beloftes, maar door de deadline, de doeners en de terugkoppelingsbelofte krijgen deze projecten daadwerkelijk concrete hulp. En zo’n pitch raakt me veel directer dan een verhaal op papier. Kortom: ik vond het een pragmatische en inspirerende middag.’