Heldere hulpvragen aan BASTA-tafel Centrum

Datum:
Heldere hulpvragen aan BASTA-tafel Centrum


Afgelopen donderdagavond vond de vijfde BASTA-tafel plaats, deze keer in Amsterdam-Centrum. Daarmee ligt BASTA goed op koers richting haar ambitie om binnen een jaar in alle 7 stadsdelen een tafel te organiseren. De BASTA-tafel in het centrum viel op door de professionele pitches van de projecten en hun hulpvraag.

De Vrijwilligers Centrale Amsterdam (VCA) was zo aardig haar kantoor aan de Geldersekade ter beschikking te stellen als locatie voor deze BASTA-tafel. Als tafelgasten schoven aan: Boudewijn Oranje (Bestuurscommissie Stadsdeel Centrum), Marcel Zuidam (Delta Lloyd) en Nicole van Riessen (Tempo-Team). Ernie van Dalen (Feenstra Warmte) was op het laatste moment verhinderd, maar heeft toegezegd graag nog openstaande hulpvragen in te vullen.

Mooie initiatieven
Uitgangspunt van BASTA is de zelfredzaamheid van de projecten vergroten. Hulp kan bestaan uit materiaal, menskracht en middelen (dus ook uit netwerkcontacten). Het was vooraf even zoeken naar geschikte projecten in het centrum, maar de organiserende BASTA-partners vonden, met de hulp van de VCA, toch zes mooie initiatieven. In dit stadsdeel ligt de nadruk op dak- en thuislozenopvang en voorbereiding van (re-)integratie naar de arbeidsmarkt. Alle projecten bestrijden armoede en sociale uitsluiting op hun eigen manier: van socialemedia-inzet voor daklozen tot spelbevordering bij de allerjongsten.

Enerverende middag
Wat de BASTA-tafels overeenkomstig hebben, is het hoge succespercentage en de positieve energie die de aanwezigen samen genereren. Ook hier gingen de aanwezigen na afloop blijmoedig en tevreden naar huis. Marcel Zuidam vertelde na afloop geraakt te zijn door de mooie initiatieven. ‘Ik hoop dat we de hulpvragen ook daadwerkelijk kunnen invullen; daar ga ik me ook echt voor inspannen. Soms is het heel concreet wat ze vragen, zoals die spelletjes voor het project Spel aan Huis. Die hebben wij thuis ook nog wel liggen. Je staat er niet bij stil dat andere mensen daar heel erg mee geholpen zijn. Je realiseert je dan eens te meer hoe bevoorrecht wij zijn.’

Over ongeveer vijf weken worden de resultaten hier op de website bekendgemaakt.