Laatste BASTA-tafel 2015 in Amsterdam-West

Datum:
Laatste BASTA-tafel 2015 in Amsterdam-West

Afgelopen maandagmiddag vond de laatste BASTA-tafel plaats van 2015, in Amsterdam-West. Met deze tafel heeft BASTA haar ambitie ruimschoots gehaald: binnen anderhalf jaar in ieder stadsdeel van Amsterdam concrete hulp bieden aan gemiddeld 5 armoedebestrijdingsinitiatieven. De gasten aan de 7 tafels hebben samen maar liefst 45 armoedebestrijdingsprojecten een steuntje in de rug gegeven.

Ook de acht projecten die deze BASTA-tafel bijwoonden, konden met toezeggingen voor nuttige contacten of concrete hulp tevreden weer naar huis. BASTA heeft vooraf – met de hulp van de Vrijwilligers Centrale Amsterdam – een evenwichtige selectie gemaakt van uiteenlopende projecten met uiteenlopende hulpvragen. De een vroeg om een transportfiets, de ander om hulp bij het maken van een ondernemersplan. Een derde project zocht nieuwe huisvesting. De uitgenodigde projecten kregen ieder precies één minuut om hun hulpvraag te pitchen.

Inspirerende locatie
MoMa & Co is een verrassend aangename locatie, in het souterrain van een groot, verder ongezellig uitziend flatgebouw. Het zaaltje waar de BASTA-tafel wordt gehouden is klein, maar knus. Na een korte introductie, begeleidt Els van Schijndel (VCA) een vlotte reeks van acht pitches plus antwoorden.

Directieleden aan tafel
Aan deze tafel schoven aan: Eric van Kaam (Ymere), Ingrid de Graaf (Delta Lloyd), Dillianne van den Boogaard (De Alliantie), Martijn Janssen (Tempo-Team), Rob van Hemert (Hemubo), Robert Monas (Tommy Hilfiger), Frieda de Pater (Stichting RCOAK) en Jeroen van Berkel (Stadsdeel West). Deze directeuren keken na iedere pitch samen hoe ze konden helpen. Soms moet die hulp eerst worden ‘vlot getrokken’: nadat Delta Lloyd Stichting Taalmenu had aangeboden één licentie te vergoeden, bood RCOAK aan de overige twee licenties te betalen en volgden Hemubo en Tempo-Team met een gezamenlijke toezegging op zoek te gaan naar de gevraagde laptops.

Vlot en doeltreffend
Het begint nog net geen routine te worden, maar je kunt duidelijk merken dat de organisatoren ervaren zijn. Ook deze keer waren de projecten weer met zorg gekozen. Bovendien hadden ze de projectvertegenwoordigers vooraf goed geholpen om hun hulpvraag kort maar krachtig te formuleren. Daardoor waren ook deze keer na afloop uitsluitende lachende gezichten te zien.

Niet ingehouden
Ingrid de Graaf toonde zich een buitengewoon enthousiaste tafelgast, die maar liefst zes projecten hulp aanbood. Al direct na de eerste pitch bood ze Stichting Taalmenu aan één licentie te vergoeden, nodig om een app te maken waarmee vluchtelingen Nederlands kunnen leren. ‘Dat project sprak me heel erg aan, omdat ze mensen in nood een goede start bieden,’ licht Ingrid toe. Daarna heeft Ingrid nog vijf projecten hulp geboden. ‘Ik heb me niet ingehouden nee,’ lacht ze. ‘Waarom zou ik ook: het gaat in de meeste gevallen om het aanboren van je netwerk. Het is niet zo moeilijk om de juiste contacten beschikbaar te stellen. Ik vind het mooi dat het niet per se om geld gaat.’

Over ongeveer vijf weken worden de resultaten hier op de website bekendgemaakt.