Maatje Dam tot Damloop

Datum:
Maatje Dam tot Damloop


Delta Lloyd Foundation plaatste dit voorjaar op het intranet van Delta Lloyd een oproep voor Dam tot Damloop-maatjes. Projectmanager Castille besloot te reageren en is nu een mooie ervaring rijker.

Tijdens de BASTA-tafel in Noord vroeg Noorderpark in Beweging om vrijwilligers die mensen met een beperking wilden begeleiden tijdens de Dam tot Damloop. Dat sprak Castille van den Burg, projectmanager bij Delta Lloyd Bank en fanatiek hardloper, direct aan.

Onder de indruk
‘Ik vond de oproep een goed initiatief van de Foundation. Voor mij is het een kleine moeite, waarmee je iemand een plezierige dag kunt bezorgen. In het bericht stond dat je 3 à 4 keer voor de loop zou gaan trainen met je maatje. Maar tijdens de eerste kennismaking was ik al zo onder de indruk van de positieve en vrolijke sfeer, dat ik vanaf dat moment elke week naar de training ben gegaan, alleen niet tijdens de vakantie. Ook de manier waarop vrijwilligers en deelnemers met elkaar omgingen, vond ik verschrikkelijk leuk.’

Doelgericht samenwerken
De dertig deelnemers aan Noorderpark in Beweging zijn allemaal heel gemotiveerd. Na een gezamenlijke warming-up op muziek, gaat een deel samen wandelen, een ander deel gaat powerwalken en het derde deel gaat hardlopen. Castille: ‘Mijn maatje Bas hield het bij de eerste keer dat ik met hem meeliep anderhalve kilometer vol. Tijdens de Dam tot Damloop heeft hij met gemak zes kilometer hardgelopen. Het was erg leuk om met hem naar een doel toe te werken en dat doel samen te halen.’

Apetrots
Bas (37) heeft een verstandelijke beperking, maar woont wel zelfstandig. ‘Hij vertelde me dat hij over sommige dingen heel veel kan onthouden en over andere dingen helemaal niets. Hij is verschrikkelijk enthousiast, vrolijk en optimistisch. Ik merkte dat hij zich aan mij ging spiegelen: omdat ik er een draag, kocht hij bij de Decathlon een GPS-horloge en dezelfde hardloopbroek en was daar dan apetrots op. Voor de loop heb ik hem thuis opgehaald. “Als we straks klaar zijn, komen de tranen,” zij hij onderweg. Dat is gelukkig niet gebeurd, hij was alleen maar heel erg blij.’

Erg gewaardeerd
Na de Dam tot Damloop is Castille tijdens een training afscheid gaan nemen. ‘Ik vond het lastig om Bas te vertellen dat ik niet meer zou komen, maar hij begreep het wel. Hij en de organisatie lieten me toen heel duidelijk merken dat ze mijn inzet erg hadden gewaardeerd. Dus het is niet alleen leuk om te doen, maar ook nog eens erg dankbaar. Als ik volgend jaar in de gelegenheid ben, ga ik zeker weer meedoen.’