Resultaten 11e BASTA-tafel – Nieuw-West

Datum:
Resultaten 11e BASTA-tafel – Nieuw-West


Op 20 september vond de 11e BASTA-tafel plaats in Amsterdam Nieuw-West. Inmiddels zijn de resultaten grotendeels bekend: wie heeft welke hulp geboden?

Aan deze BASTA-tafel kwamen acht, vooraf geselecteerde projecten in Noord pitchen. Allemaal wijden ze zich op hun eigen wijze aan de bestrijding van armoede, in al zijn vormen. Voor een groot deel van de vragen is inmiddels een antwoord gevonden. Voor andere wordt nog druk gezocht naar een oplossing. Zodra die er is, melden we dat op deze pagina.

Tafelgasten
Aan deze BASTA-tafel namen plaats: Fleur Hudig (NN Group), Linda Sas (Ymere), Judith de Glopper (De Belastingdienst), Ernie van Dalen (Feenstra) en Rob van Hemert (Hemubo). De doeners aan tafel – de mensen die zorgen dat de gedane toezeggingen ook echt worden gerealiseerd – zijn: Nienke van Dijk (Delta Lloyd Foundation), Jan Voskamp (Ymere), Ellen Baas (De Belastingdienst), Vincent Stuip (Feenstra) en Max Wohlgemuth (Tommy Cares, Tommy Hilfiger).

Welke hulp is er tot nu toe geboden?

Hulpvraag Resultaat
Het Klussen Team West klust bij mensen met een krappe beurs. Ze hebben hulp nodig bij promotie en zoeken bedrijfskleding, schoenen en gereedschap.

 

 • Feenstra heeft werkkleding, schoenen en gereedschap gedoneerd.
 • Hemubo heeft geholpen bij het maken van een flyer.
BuurtBuik haalt overgebleven voedsel op bij winkels, horeca en bedrijven en maakt daar maaltijden van voor buurtbewoners.  Ze zoeken bedrijven die overgebleven voedsel willen doneren, een bakfiets en keukengerei.
 • Tot dusver hebben de toegezegde navraagacties nog niets opgeleverd. Cateringbedrijven gaan doorgaans niet in op dit soort verzoeken, omdat zij de voedselveiligheid niet kunnen garanderen als producten worden opgehaald en (ongekoeld) worden getransporteerd.
Stichting De Brug helpt minderbedeelde en eenzame ouderen uit Geuzenveld. Wie kan De Brug helpen aan een cv-ketel, aan zonwering, laminaat of vloerzeil en vrijwilligers om dat te leggen?
 • Feenstra heeft de plaatsing van een nieuwe ketel inmiddels ingepland.
 • De Belastingdienst heeft een afspraak gemaakt over cursus- en oefenmateriaal voor intermediairs dat de vrijwilligers van de Brug mogen gebruiken.
Het Calvijn College heeft het lesprogramma Next ontwikkeld met excursies en andere activiteiten waarmee de leerlingen hun horizon kunnen verbreden en werknemersvaardigheden kunnen opdoen. Ze zoeken excursies, stageplekken en vrijwilligers om excursies te begeleiden.
 • Bij NN Group in Amsterdam wordt volgend jaar een excursie georganiseerd.
 • Daarnaast is Delta Lloyd Foundation (ook onderdeel van NN Group) gestart met het werven van vrijwilligers die de leerlingen van het Calvijn per januari willen coachen.
 • De Belastingdienst is bezig een excursie naar zijn Facilitaire Dienst te regelen.
De studenten van Vooruit zetten zich – in ruil voor een woning – in voor de buurt. Ze hebben hulp nodig bij het opzetten van een formulierencafé: een laagdrempelig inloopspreekuur voor buurtbewoners met vragen over lastige brieven en formulieren.
 • Ymere heeft VoorUit in contact gebracht met het Formulierencafé in de Van der Pekbuurt: zij kunnen helpen bij het maken van een projectplan.
 • Een speciaal team van De Belastingdienst dat hulp biedt bij uitzettingen, gaat de studenten helpen met ondersteuning. Daarnaast kunnen de studenten gebruikmaken van het cursus- en oefenmateriaal voor intermediairs.
Stichting Ykeallo helpt Eritrese statushouders met integreren en werk zoeken. Ze zoeken een eigen ruimte, sportmateriaal en een busje.
 • De Belastingdienst heeft een afspraak gemaakt om de stichting in contact te brengen met de Koninklijke Bibliotheek over gratis computercursussen. Ook mogen de vrijwilligers gebruikmaken van cursusmateriaal over belastingen en toeslagen.
 • Ymere is met Ykeallo op zoek naar ruimte, maar heeft tot dusver nog niets kunnen vinden wat in hun budget past.
 • Ykeallo heeft een stapel sportshirts gekregen van het Young Talent Network van Delta Lloyd.
Road of Hope helpt statushouders met integreren, werk zoeken, schulden en maakt ze wegwijs in de Nederlandse maatschappij. Ze zoeken een vertaler (EN-NL) voor een subsidieaanvraag en de teksten op de website en een grafisch ontwerper voor de website.
 • De Belastingdienst is op bezoek geweest bij Road of Hope om gebruik van het eerder genoemde cursus- en oefenmateriaal door de vrijwilligers te bespreken.
 • Hemubo staat klaar om aan de slag te gaan met promotiewerkzaamheden.

 

De volgende BASTA-tafel staat begin volgend jaar in Amsterdam-. Bedrijven die zitting willen nemen aan deze tafel, kunnen zich aanmelden via het contactformulier.