Resultaten 6e BASTA-tafel Amsterdam-Zuid

Datum:
Resultaten 6e BASTA-tafel Amsterdam-Zuid


Op 7 oktober vond de zesde BASTA-tafel plaats in Amsterdam-Zuid. Inmiddels zijn de resultaten bekend: wie heeft welke hulp geboden? 

Mooie resultaten
De hulp die de tafelgasten deze keer boden, was deels een antwoord op een van de hulpvragen, maar werd voor een ander deel  spontaan ter plekke aangeboden. Zoals het Auditorium van Delta Lloyd als speellocatie voor Stichting Stadstoneel. Joanne was op 3 november op bezoek bij Delta Lloyd en direct heel enthousiast over de zaal. Ook heel leuk is de kans die Emmy Stoel aan Want it bood: de spullen die een groepje allochtone vrouwen samen maken in De Pijp gaan verkocht worden in de souvenirwinkel van het Okura. Toeristen zullen zeer geïnteresseerd zijn in de portemonnees, tassen en brillenkokers met bekende motieven van Van Gogh en Malevich. En de vrouw van Lodewijk heeft een blog geregeld in de online JAN: een goede manier om De Praktijkschool voor kinderen onder de aandacht te brengen, onder andere van uitgeverij Lemniscaat (die dan ook direct de gevraagde boeken heeft geschonken).

Tafelgasten
Aan deze BASTA-tafel namen plaats: Annemarie Mijer (Delta Lloyd), Sebastiaan Capel (Stadsdeel Zuid), Henry Viswat (Tempo-Team), Emmy Stoel (Hotel Okura), Bart Drenth (MKB Nederland) en Lodewijk de Mol van Otterloo (ABN AMRO Bank). De ‘doeners’ die zorgen dat alle toezeggingen ook daadwerkelijk worden gerealiseerd, waren dit keer afkomstig van Tempo-Team, ABN AMRO en Delta Lloyd.

Welke hulp is er tot nu toe geboden?

Hulpvraag Resultaat
Laagdrempelig buurthuis Plan C zoekt een schuur waarin het gereedschap voor de buurttuin kan worden opgeborgen.
 • Tempo-Team doet navraag bij PontMeijer.
 • Hotel Okura gaat (als tuinhuisje is gevonden) binnen de Luxury Hotels Group op zoek naar vrijwilligers voor de bouw.
Stichting Samen Is Niet Alleen (SINA) organiseert maatjesprojecten voor mensen die onder de armoedegrens leven. De oprichter zoekt hulp van een financieel adviseur om overzicht in inkomsten en uitgaven te krijgen. Verder zoekt hij rugzakjes voor de circa 200 kinderen die via SINA sporten.
 • Een vrijwilliger van Delta Lloyd gaat helpen om de boekhouding in een paar afspraken op orde te krijgen.
 • ABN AMRO heeft contact gelegd tussen SINA en Fitkids.
Stichting Stadstoneel zoekt 4 laptops of tablets en een beamer om daarmee mensen die de deur niet uit kunnen, toch te kunnen betrekken bij voorstellingen. Verder zoekt ze hulp bij het schrijven van een exploitatieplan voor een vaste ruimte en pr-hulp.
 • MKB Nederland heeft de stichting een iPad kunnen aanbieden.
 • Delta Lloyd heeft het Auditorium aangeboden als speellocatie; in 2016 gaat Stadstoneel daar een voorstelling op de planken brengen.
 • De directeur van ABN AMRO gaat helpen bij het opstellen van een exploitatieplan.
Vrijwilligers van Alle Handen Helpen geven huizen van sociale minima een facelift. De initiatiefnemer zoekt contact met AkzoNobel als leverancier van verf. Daarnaast zoekt hij een vrijwilliger die hem de komende maanden 2 à 4 uur per week kan helpen bij de coördinatie van bestaande en nieuwe projecten.
 • Delta Lloyd is op zoek naar een contactpersoon bij AkzoNobel.
 • Een vrijwilliger van ABN AMRO gaat helpen bij de opzet van een businessplan.
 • De directeur van Hotel Okura heeft de initiatiefnemer uitgenodigd een presentatie te komen geven bij Rotary Minerva voor bedrijfsuitjes of andere ondersteuning.
Want it is op zoek naar een industriële naaimachine die ook leer en canvas aankan: daarmee kunnen vrouwen uit de buurt tassen en portemonnees maken. Verder zoekt ze een etalage of winkelruimte voor de verkoop.
 • Hotel Okura heeft contact gelegd met de eigenares van de souvenirshop: daar kan Want it spullen gaan verkopen. Ook is Okura met Want it in gesprek over levering van relatiegeschenken.
 • MKB Nederland heeft Want it in contact gebracht met Voor de kunst, maar crowdfunding blijkt in dit geval niet de ideale oplossing.
 • Want it is nog op zoek naar een naaimachine!
Jongeren-vrijwilligersproject Don Bosco Jonathan wil het sociale netwerk van dak- en thuisloze jongeren en (aanstaande) jonge moeders versterken. Voor hun sportmaatjesproject zoeken ze sportkleding en -schoenen.
 • Tempo-Team heeft via contacten met een Intersport-filiaal 10 paar sportschoenen kunnen regelen.
 • ABN AMRO is bezig met de sportkleding.
De Praktijkschool voor kinderen helpt kinderen (die Nederlands als tweede taal spreken) bij het vergoten van hun woordenschat. Daarvoor zoekt dit project voorleesboeken van Charlotte Dematons en 4 of 5 tablets of laptops waarmee de kinderen woorden op kunnen zoeken.
 • ABN AMRO heeft blog in de JAN over dit project geregeld en contact weten te leggen met Lemniscaat, die per direct de boeken ter beschikking heeft gesteld (30 x prentenboek Nederland met bijbehorend boek Duizend dingen over Nederland én 30 x De gele ballon)
 • Ook heeft ABN AMRO de kinderen uitgenodigd tijdens de Voorleesdagen.
 • De ict-vraag staat nog open.

De volgende BASTA-tafel zal op 7 december plaatsvinden in Amsterdam-West.