Resultaten 9e BASTA-tafel Zuidoost

Datum:
Resultaten 9e BASTA-tafel Zuidoost


Op 21 september vond de negende BASTA-tafel plaats in Amsterdam Zuidoost. Inmiddels zijn de resultaten bekend: wie heeft welke hulp geboden?

Aan deze BASTA-tafel kwamen zeven, vooraf geselecteerde projecten in Amsterdam-Zuidoost pitchen. Allemaal wijden ze zich op hun eigen wijze aan de bestrijding van armoede, in al zijn vormen. Voor een groot deel van de vragen is inmiddels een antwoord gevonden. Voor andere wordt nog druk gezocht naar een oplossing. Zodra die er is, melden we dat op deze pagina.

Tafelgasten
Aan deze BASTA-tafel namen plaats: Annemieke Visser (Delta Lloyd), Linda Sas (Ymere), Sander Slotemaker (Patina Dakdenkers), Marga de Jager (ANWB), Glen Bosman (RGS Consolidated Nederland), Elke Heidrich (Eigen Haard) en Jan Kaan (Atlassian). De ‘doeners’ die zorgen dat alle toezeggingen ook daadwerkelijk worden gerealiseerd, waren: Jan Voskamp (Ymere), Hester Apeldoorn (Delta Lloyd Foundation), Araya Sumter (ANWB), Leonie de Jong (Atlassian) en David Hoogewoud (Eigen Haard).

Welke hulp is er tot nu toe geboden?

Hulpvraag Resultaat
Stichting Students Moving Forward zoekt voor een 5-daagse training aan kwetsbare jongeren: een locatie, een aansprakelijkheidsverzekering en vervoer.

 

 • Patina Dakdekkers gaat voor het vervoer zorgen.
 • ANWB sponsort projecten met locaties. Helaas vonden zij geen passende locaties met overnachtings-mogelijkheden. Wel hebben ze een heleboel opties zonder overnachting doorgegeven aan SSMF.
 • Delta Lloyd heeft een paar handige adviezen gegeven voor de aansprakelijkheidsverzekering.
Bloei & Groei verstrekt kwetsbare vrouwen in Zuidoost via tuinieren en coaching. Voor productie en kantoor zoeken ze een ruimte (80-100 m2). Daarnaast is hulp welkom bij de opzet van een businessplan.
 • Ymere heeft Bloei & Groei aan een bedrijfsruimte geholpen.
 • Eigen Haard zoekt mee naar grond voor extra moestuinen. In de toekomst is er mogelijk ruimte in een grote binnentuin in Venserpolder. Wijkpartner De Nederlandse Tuinenstichting kan waarschijnlijk helpen bij een businessplan.
 • Consolidated heeft de ondergrond (materiaal) voor een daktuin aangeboden (voor het geval B&G een daktuinlocatie vindt).
BespaarMij is een handig online huishoudboekje waarmee mensen hun vaste lasten (en dus schulden) inzichtelijk kunnen krijgen. Ze komen graag in contact met creditmanagers van de schuldeisers van hun cliënten. Daarnaast zoeken ze vrijwilligers uit het bedrijfsleven die samen met hen kunnen brainstormen.
Stichting Vrouwen Vluchtelingen Raad biedt laagopgeleide werkeloze gevluchte vrouwen een naaicursus. Daarvoor zoeken ze 10 naaimachines, materialen en een locatie.
 • Elke (van Eigen Haard) heeft een grote hoeveelheid fournituren en andere materialen uit eigen bezit langsgebracht.
 • Ymere en Eigen Haard hebben de stichting in contact gebracht met Buurtwerkkamer De Handreiking: dat bleek een nuttig contact. Waarschijnlijk gaat SVVR vanuit cultureel buurthuis No Limit (Ganzenhoef) werken.
De Maaltijdservice en Weggeefwinkel kookt na school voor kinderen onder de armoedegrens. Ook hebben ze een goedlopende weggeefwinkel, waar kleding en spullen worden gehaald en gebracht. Wie kan hen helpen aan keukenapparatuur (koelkast, gasfornuis, potten en pannen), aan opbergmeubels en/of een ruimte?
 • De Atlassian Foundation gaat een paar kratten voedsel aan de Maaltijdservice doneren.
 • Ymere heeft gezocht naar een geschikte ruimte, maar heeft tot op heden nog niks kunnen vinden.
 • ANWB kwam erachter dat behoefte nu vooral lag bij het naar buiten kunnen met de kinderen. Daarop heeft ANWB kinderfietsen aangeboden.
Bureau ProFor helpt kwetsbare bewoners van Zuidoost die financiële vragen of problemen hebben. Wie helpt hen bij de aankleding van de ruimte met raambekleding (lamellen), vloerbedekking en verf? Verder zoeken ze vrijwilligers die als maatje willen helpen.
 • Patina en Consolidated werken veel samen met onderhoudspartijen. Die gaan ze vragen om opknapmaterialen.
 • Delta Lloyd Foundation is nog op zoek naar vrijwilligers.
De vrijwilligers van Aan de knoppen
verzorgen computerlessen voor beginnende computergebruikers in de buurt. Daarvoor zoeken ze: laptops en papier & inktcartridges om het lesmateriaal te drukken. Daarnaast zoeken ze een uitje voor de vrijwilligers (als teambuilding en bedankje).
 • Ymere heeft papier en cartridges geregeld en afgeleverd bij Aan de knoppen.
 •  Delta Lloyd heeft 6 laptops gegeven.
 • ANWB heeft 2 laptops geregeld en afgeleverd.
 • De vrijwilligers gaan binnenkort bij wijze van uitje op bezoek bij Atlassian (incl. lunch).

De volgende BASTA-tafel zal begin volgend jaar plaatsvinden in Amsterdam-Noord.