Resultaten 5e BASTA-tafel Centrum

Datum:
Resultaten 5e BASTA-tafel Centrum


Op 18 juni vond de vijfde BASTA-tafel plaats bij de VCA in Amsterdam-Centrum. Inmiddels zijn de resultaten bekend: wie heeft welke hulp geboden? 

Tafelgasten
Aan deze BASTA-tafel namen plaats: Boudewijn Oranje (Bestuurscommissie Stadsdeel Centrum), Nicole van Riessen (Tempo-Team) en Marcel Zuidam (Delta Lloyd Bank). De ‘doeners’ die zorgen dat alle toezeggingen ook daadwerkelijk worden gerealiseerd, waren dit keer afkomstig van Tempo-Team, Delta Lloyd en Stadsdeel Centrum.


Welke hulp is er tot nu toe geboden?

Hulpvraag Resultaat
Jongerencentrum De Clutch zoekt rolmodellen en vrijwilligers uit het bedrijfsleven die 2 uur per week willen helpen bij de huiswerkbegeleiding.
 • In september waren twee vrijwilligers van Delta Lloyd Foundation gastdocent.
 •  De Gemeente brengt De Clutch in contact met School’s cool.
De Social Media Club is een groep van een tiental dak- en thuislozen die actief zijn op diverse sociale media. Ze zoeken vijf goed werkende laptops. Daarnaast vraagt straatpastor Luc of de aanwezigen via hun eigen sociale mediakanalen de berichtjes van de club willen liken en retweeten.
Inloophuis De Kloof zoekt voor de filmavond een laptop, die de bezoekers in staat stelt via Netflix-films te kijken. Verder zoeken ze iemand die een gemengd team van bezoekers en vrijwilligers en medewerkers een communicatietraining kan aanbieden. Tot slot vragen ze een groepje mensen die een keer een lunch willen komen voorbereiden, ter vergroting van het sociale contact.
 • Tempo-Team heeft inmiddels een laptop gebracht.
 • Dankzij de bemiddeling van de VCA gaan op 4 september 10 bedrijfsvrijwilligers in 2 inloop-huizen van de Regenbooggroep (Makom en de Kloof) een lunch verzorgen. Zij doen daar ook zelf de boodschappen voor.
 • Delta Lloyd Foundation is de mogelijkheid van een communicatietraining aan het onderzoeken.
De Sociale Kruidenier vraagt vrijwilligers om te helpen bij het uitzoeken van post, rekeningen en overige administratie van bezoekers. Verder zoeken ze leveranciers van producten als aanvulling op het assortiment van de Voedselbank (met name non-food).
 • Het Stadsdeel heeft de Sociale Kruidenier in contact gebracht met CentraM om de mogelijkheden tot ondersteuning te bespreken. Hetzelfde geldt voor Humanitas: die gaat vrijwilligers thuisadministratie leveren. Hiervoor krijgt Humanitas subsidie van Stadsdeel.
 • Ook Delta Lloyd Foundation heeft drie enthousiaste vrijwilligers aangeleverd.
Spel aan Huis ondersteunt kinderen en hun ouders bij hun spelontwikkeling en kennis over spel. Daarom vragen ze om gebruikt speelgoed en kasten om dit speelgoed in op te slaan.
 • Delta Lloyd organiseerde een speelgoedinzameling. Die heeft veel speelgoed opgeleverd. Zo veel, dat de geplande oproep in de stadsdeelkrant niet nodig was.
 • In de Amsterdamkrant van 13 augustus verscheen wel een interview met een vrijwilliger en coördinator van Humanitas.
Communitaire Gemeenschap Oudezijds 100 zoekt ondersteuning bij het onderhoud van de gebouwen. Daarnaast zoekt ze sponsors en vrijwilligers die kunnen helpen bij de ondersteuning van de hulpverlening (zoals voorbereiding op schuldhulpverlening, sollicitatiegesprekken).
 • Tempo-Team is bezig een sollicitatie- /presentatietraining te organiseren bij Tempo-Team op het Rokin: zo maakt deze groep mensen direct kennis met een zakelijke omgeving.
 • Diverse vrijwilligers van Delta Lloyd staan in de startblokken om administratieve hulp te bieden.
 • Het stadsdeel heeft ook Oudezijds 100 in contact gebracht met CentraM: zij gaan kijken welke hulp ze kunnen bieden.
 • Feenstra heeft de cv-installatie grotendeels vervangen.

De volgende BASTA-tafel zal op 7 oktober plaatsvinden in Amsterdam-Zuid.