Schrijnende armoede aan BASTA-tafel Zuidoost

Datum:
Schrijnende armoede aan BASTA-tafel Zuidoost


De tweede BASTA-tafel in Zuidoost op 21 september liet de tafelgasten met gemengde gevoelens achter: blij omdat er weer zoveel hulp geboden kon worden, maar ook aangedaan door de schrijnende armoede die door de projecten werd beschreven. Kinderen die zonder eten naar school gaan, ouders die radeloos zijn over hun financiële problemen… Gelukkig konden ook deze keer vrijwel alle hulpvragen beantwoord worden.

Het is dringen om een plekje aan de BASTA-tafel in café-restaurant Oma Ietje. Maar liefst zeven bedrijven zijn aangeschoven om te zien of zij hulp kunnen bieden. Die hulp is juist in dit stadsdeel hard nodig. Het aantal gezinnen dat onder de armoedegrens leeft is groot. Dat maakt het extra bijzonder om kennis te maken met de bevlogen initiatiefnemers die zijn opgestaan om deze mensen te helpen.

Mooie projecten
Delta Lloyd en Ymere hadden samen vooraf een mooi uitgebalanceerde selectie gemaakt van diverse projecten, met uiteenlopende hulpvragen. Van potten en pannen voor een kookproject voor arme scholieren tot hulp bij een businessplan voor een vrouwen-empowermentproject.

Neus op feiten
Annemieke Visser, directeur Delta Lloyd Leven, was erg onder de indruk van de vlotte en directe manier waarop aan tafel hulp werd geboden: ‘Ik vond het heel erg geweldig, maar je wordt ook wel met je neus op de feiten gedrukt: hoe goed wij het hebben ten opzichte van de mensen voor wie de hulp bedoeld is. En jeetjemina, wat fantastisch al die mensen die in hun vrije tijd, onbetaald, zulke initiatieven opstarten. Gaaf dat wij daar een bijdrage aan kunnen leveren. De hulp die wij als Delta Lloyd bieden, is vrij eenvoudig gegeven, maar betekent voor hen de wereld. Zoals een paar laptops: daar zijn die projecten enorm mee geholpen.’

Verschil maken
Ook voor Linda Sas, directeur Concernzaken van Ymere, was het de eerste keer als tafelgast. En ook zij was aangenaam verrast door wat ze had gehoord en gezien: ‘Mooie initiatieven van bewoners die het verschil maken voor mensen die het moeilijk hebben in onze maatschappij. Goed om te zien hoe je als bedrijfsleven met een beetje inspanning het verschil kunt maken om die initiatieven succesvol te kunnen laten zijn.’

Toezeggingen realiseren
Andere directeuren aan tafel waren Sander Slotemaker (Patina Dakdenkers), Marga de Jager (ANWB), Glenn Bosman (RGS Consolidated Nederland), Elke Heidrich (Eigen Haard) en Jan Kaan (Atlassian). De diversiteit aan bedrijven die zij vertegenwoordigden, zorgde ervoor dat alle hulpvragen beantwoord konden worden. BASTA doet niet aan loze beloftes. Daarom zien de ‘doeners’ van de bedrijven aan tafel erop toe dat alle toezeggingen ook inderdaad gerealiseerd worden.

Over ongeveer vijf weken worden de resultaten hier op de website bekendgemaakt.